لديك سؤال؟ اضغط هنا
021-28423356
025-33550380
من السبت إلى الخميس: 8 إلى 16
الجمعة مغلقة
 
الوحدة الأولى ، بناء رقم 5 ، شارع فاربين ، شارع فرمانيه ، طهران ، إيران
منتزه قم للعلوم والتكنولوجيا ، شارع مولاوي ، بارديان ، قم ، إيران

نیاز به تغییر رویکرد در فاز طراحی به روش های مبتنی بر مفهوم اطلاعات ساخت (BIM)

نیاز به تغییر رویکرد در فاز طراحی به روش های مبتنی بر مفهوم اطلاعات ساخت (BIM)

 

نیازهای جدید صنعت ساخت و ساز ، باعث تبدیل این بازار به یکی از پیچیده­ترین و دشوار­ترین عرصه­های توسعه در عصر حاضر گشته است.

همانطور که میدانیم در دنیای امروزی روش­های زیادی برای عبور از مشکلات و انسداد صنعت ساخت و ساز تعریف و ارائه گردیده است ، اما نهایتا مفهوم (مدل اطلاعاتی ساخت) (BIM) به عنوان کارآمد­ترین مفهوم حال حاضر دنیا در حال پیشرفت و همچنین استفاده در سراسر دنیای متمدن امروزی می باشد.

در این نوشتار فرض بر آن است که خواننده با مفاهیم اولیه مفهوم BIMآشنا بوده و به همین دلیل در این خصوص توضیحی بیشتر ارائه نگردیده است.

به مانند روش سنتی، در پروژه­های مبتنی بر BIM(BIM-Based) ، تغییرات طرح با آنچه در ابتدای پروژه تعریف میگردد عملا اجتناب ناپذیر می باشد ، با این تفاوت که میتوان با رویکرد جدید BIMاین تغییرات را به نحو بسیار مطلوب و کارایی مدیریت نمود و تا حد زیادی از تاثیرات منفی آن نسبت به کل پروژه کاست.

شکل شماره 1: ادغام تمامی مدل ها در یک مدل واحد

ابزار های مبتنی بر مفهوم BIM، توانایی بسیار بالایی در مستند سازی (Documentation)داشته و در مقایسه با ابزارهای دو بعدی کمک رسان در طراحی  ((2D CADدر کل چرخه­ی حیات یک پروژه  بسیار کاراتر می باشند.

در خلال انجام اکثر پروژه های ساخت ، تغییرات در طرح منجر به تاخیر در زمان انجام پروژه ، افزایش هزینه ، کاهش شدید کیفیت و دیگر آثار منفی مستقیم و غیر مستقیم با پروژه می گردد. این تغییرات معمولا توسط کارفرما و به دلایل مختلفی اتفاق می افتد که میتوان به : ایده های جدید در طرح ، کاهش و یا افزایش بودجه پروژه و همچنین نداشتن تصور ذهنی دقیقی از پروژه در فاز طراحی اشاره نمود که همه­ی این موارد و موارد دیگر تغییر ، باعث اختلال در فرآیند ساخت و محصول نهایی میگردد.

به منظور فائق آمدن به محدودیت­های موجود در پروسه طراحی سنتی به شکل 2D,مدل اطلاعاتی ساخت)Building Information Modelling) به عنوان یک تکنولوژی و مفهوم به روز و کارآمد ، می تواند بسیاری از کمبودها و مشکلات را در فاز طراحی برطرف نماید. BIMبا پشتیبانی از گردش اطلاعاتی پیشرفته و ادغام تمامی اطلاعات در یک مجموعه و همچنین استفاده از ابزار­های شبیه­سازی و آنالیز، کمک بسیار شایانی به طراحان ، مشاوران ، سازندگان و همه­ی افراد دخیل در پروژه می­نماید.با استفاده از مفهوم BIM، بسیاری از پروسه­های طراحی به صورت کاملا هوشمند انجام شده و نیاز به نیروی انسانی را به حداقل می­رساند، از طرفی دیگر کارایی تیم طراحی و اجرایی و فرآیند های کنترلی و مانیتورینگ در چرخه حیات یک پروژه را نیز تقویت می­نماید.

شکل شماره 2: پیچیدگی دیسیپلین های مختلف در پروژه های امروزی

در مفهوم و پروسه BIM، هر یک از فاز های موجود در چرخه حیات یک پروژه، حاوی اطلاعاتی هستند که به منظور استفاده در آن مرحله و همچنین ارتباط با دیگر فازها مورد استفاده قرار می­گیرد. این فرآیند چیزی فرآتر از یک بانک اطلاعاتی صرف در مدل­های ایجاد شده توسط اپلیکیشن های مربوطه می­باشد.

ساختار اطلاعاتی یک طرح از اشیا منحصر به فرد (Objects) که می تواند دیوار ، ستون ، پنجره ، درب و ... تشکیل گردیده که هرکدام از آنها ویژگی های منحصر به فرد و جداگانه ی خود را داشته و در عین حال ارتباط آنها با دیگر المان­های ساختمان نیز کاملا مشخص و قابل فهم است. (شکل شماره 3)

شکل شماره 3: یک نمونه ورود اطلاعات برای یک المان 

می توان یکی از مهمترین فوائد به کارگیری مفهوم BIMرا "ساخت مجازی" یک پروژه و قرار دادن آن بر روی محل اجرای آن ( به صورت مجازی) و بررسی تمامی ابعاد مثبت و منفی و تاثیر آن بر همه­ی جوانب اجرایی دانست. در این روش، دیگر نیازی به پرداخت هزینه­های گزاف و سعی و خطا در دنیای واقعی نیست ، بلکه می توان تمام این فرآیند را در محیطی کاملا مجازی انجام داد.

شکل شماره 4: درک بهتر و دقیقتر از پروژه در حین ساخت

همانطور که در ابتدای این نوشتار نیز اشاره شد ، تغییرات کوچک یا بزرگ در همه ی فاز­های یک پروژه ار ابتدا تا انتهای آن شایع بوده و یا حتی شاید آن را اجتناب ناپذیر دانست. معماران ، طراحان و سازندگان در طول چرخه حیات یک پروژه با مشکلات و معماهای سختی روبرو میشوند که بایستی با تغییر دادن طرح بهترین راه حل را از لحاظ مختلف از جمله فنی ، اقتصادی ، زمانی و کیفیتی پیدا نمایند. بسیاری از تغییرات پروژه در زمان ساخت صورت می پذیرد و ریشه­ی بسیاری از درگیری­ها و اختلافات هزینه ای و زمانی بین سازندگان و کارفرمایان می باشد.

تغییرات در پروژه ریشه در بسیاری از مسائل دارد. به طور مثال می تواند به دلیل درخواست کارفرما برای اضافه کردن و یا حذف بخشی از طرح به هر دلیل باشد و یا اینکه سایت محل ساخت پروژه تغییر نماید که باعث تغییر در بسیاری از فرضیات اولیه و بنیادی طراحان و نهایتا ماهیت کلی طرح میگردد.

به طور کلی می توان دلایل عمده تغییرات را به صورت زیر دسته بندی نمود:

·         تغییراتی که به دلیل تصمیمات کارفرما انجام میپذیرد. این تصمیمات به دلیل تغییر وضعیت اقتصادی تامین کنندگان پروژه و همچنین نداشتن تصور صحیح و واقعی از اجرا شده ی پروژه می باشد.

·         تغییراتی که به دلیل خطای مشاورین و طراحان و منطبق نبودن نقشه ها و واقعیت موجود اتفاق می افتد.

·         تغییراتی که به دلیل اشتباهات پیمانکاران در حین اجرای پروژه باعث تغییر طرح می گردد.

·         نا کارآمدی و نقصان جزئیات پروژه و عدم تهیه دقیق آنها.

·         برداشت و فهم نادرست از طرح و پروژه.

با استفاده از فوائد مفهوم و تکنولوژی های مبتنی با BIMو همچنین به کارگیری آنها در فاز­های مختلف ساخت (طراحی تا اجرا ) می توان به حجم قابل توجهی از اثرات سوء ناشی از تغییرات فائق آمد.

امروزه استفاده از تکنولوژی BIMبه صورت گسترده در بسیاری از کشورهای جهان از جمله آمریکا ، انگلستان ، استرالیا ، سنگاپور ، هنگ کنک ، کشورهای اسکاندیناوی ، ژاپن و ... به صورت یک امر کاملا شناخته شده و کابردی در حال انجام است و بخش های خصوصی و دولتی با به کارگیری آن توانسته اند بخش قابل توجهی از بودجه های سالانه­ی خود را ذخیره نموده و همچنین کیفیت صنعت ساخت و ساز را به شکل فزاینده­ای بالا ببرند. از طرفی دیگر با استفاده از ابزار­های زیست محیطی و پایداری، اپلیکیشن­های همسو با BIM  توانسته­اند تا حد قابل قبولی صنعت ساخت و ساز را به پایداری هر چه بیشتر (Sustainability  ) نزدیک نموده و از آثار سوء صنعت ساختمان بر محیط زیست تا حد امکان کم نمایند.

نگارندگان این نوشتار آرزوی آن دارند که روزی با به کارگیری این مفهوم و ابزار­های مربوطه در ایران عزیزمان ، بتوان از حیف و میل منابع ملی و خدادادی و همچنین نگهداری هر چه بیشتر این ذخایر برای آیندگان این مرز و بوم حداکثر تلاش را انجام داد.

 

 نویسندگان:

سعید بنی هاشمی ، سعید خلیلی قمی 

منشر شده در نشریه عمران نامه  (شماره 5- زمستان 95) 

 

فایل PDF مقاله پیوست متن می باشد . برای دانلود ، وارد حساب کاربری خود شوید.


 

استفاده از مطالب، فقط با ذکر منبع مجاز است. حق پیگرد بر اساس قانون حمایت از حقوق مؤلفان و مصنفان، محفوظ میباشد.

 

منشر شده در نشریه عمران نامه  (شماره 5- زمستان 95) 

Comments (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

http://sanktuarium.zawada.diecezja.tarnow.pl/images/hosting-cheap-web-49998.jpg

 
Your account does not have privileges to view attachments in the comment
There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location

طراحی و راه اندازی: انعکاس برتر




Search